top of page
  • Szerző képeDristi

Mit jelent az ahimsa és mi hogyan gyakoroljuk a mindennapokban? 2. rész

Ahimsa a jógamatracon túl




Röviden már felvezettem a bevezetésben azt, hogy mi kapcsolódik az Ahimsához a matracon túl, most pedig összefoglaltam néhány pontban, hogy nálunk hogyan jelenik meg a nem ártás elve a hétköznapokban.Biztos vagyok benne, hogy fogsz benne találni számodra releváns ötleteket, tippeket, de ugyanakkor abban is, hogy ki tudnád még néhány ponttal egészíteni ezt a listát (és ha úgy érzed, ezt tedd is meg, kérlek).


A jógázók körében talán legpopulárisabb témával és az egyik leggyakrabban emlegetett kérdéssel szeretném megkezdeni a sort, az étrenddel.

Mivel érzékeny témát érintek, ezért szeretném kihangsúlyozni, hogy ez a Mi bevált életmódunk, amitől jól érezzük magunkat és óvva intek mindenkit attól, hogy a megfelelő tájékozódás és információk nélkül belekezdjen egy ilyen étrendbe.


1. Növényi alapú étrend

„Akkor most ne egyek húst?” Talán a legtöbb gyakorlónak és nem gyakorlónak is ez jut eszébe legelőször, ha a jógáról van szó.Testünknek szüksége van a megfelelő tápanyagokra ahhoz, hogy hosszú távon jól tudjon működni. A kérdés az, hogy mi a megfelelő? Erre nincs külön szabályrendszer és gyakran egyetértés sem. Én azt tartom fontosnak, hogy mindig legyünk tisztában azzal, hogy mi kerül az asztalra és honnan. Törekedj arra, hogy tisztán étkezz. Lehetőség szerint mesterséges tartósítószer, adalékanyag, színezék és cukormentes élelmiszereket használj.


Ezzel biztosan nem fogsz magadnak ártani.Én már több éve nem fogyasztok húst, egyszerűen nem erre vagyok beállítva, egészségügyi okok miatt (kezdetben) pedig semmilyen állati eredetű ételt sem. Jelenleg a teljes értékű növényi étrendre törekszünk (várandósság, szoptatás alatt is és a gyermekünk is azt eszi, amit mi). Ezzel sem magunknak, sem a többi élőlénynek nem ártunk. A heti zöldségadagunkat egy helyi bio kertészetből kapjuk, támogatva ezzel a helyi termelőket és védve a környezetünket. Nálunk a főzés és az evés élvezet. Elégedettséggel és boldogsággal tölt el egy jó táplálót enni. Frissek és energikusak vagyunk az étkezések után.


Dönthetsz te is úgy, hogy nem eszel húst és/vagy nem fogyasztasz állati eredetű ételeket, de ha mégsem érzed magadénak, akkor inkább ne erőltesd, hiszen ezzel ártasz magadnak. Fontos, hogy ez szívből jöjjön és bűntudatmentes legyen. Törekedj a legjobbra és kövesd az Ahimsa elveket annyira, amennyire tudod. Viszont azon ne lepődj meg, ha a jóga rendszeres gyakorlása később pozitív változást hoz az étrendedben is.


2. Környezettudatosság

Számomra a környezettudatosság is beletartozik a nem ártás elveibe, hiszen óvni szeretném a környezetemet nem pusztítani. Egyre inkább kezdenek elterjedni a Zero Waste, PlasticFree, Hagyj minél kisebb ökológiai lábnyomot magad után, Kendd azt magadra, amit meg is ennél mozgalmak és még sorolhatnám. Ezek szuper dolgok, még szuperebb, ha valamelyiket már integráltad is az életedbe, vagy törekszel rá.


Hogyan lehetsz környezettudatos:

1. Érkezz gyalog, bicajjal, vagy tömegközlekedéssel a jógastúdióba

2. Hozd magaddal az újratölthető kulacsodat

3. A magánéletben vásárolj csak annyi élelmiszert, amennyire szükséged van

4. Részesítsd előnyben a helyi termelőket

5. Törekedj a vásárlásod során minél kevesebb csomagolásra, használj vászontasakokat

6. Minimalizáld a szeméttermelésed, és ha van rá lehetőséged, gyűjtsd szelektíven a hulladékot

7. Gyermeknevelés kapcsán: használjatok természetes anyagú játékokat, mosható vagy részben lebomló pelenkát és alkalmazhatjátok a természetes csecsemőhigiénia (EC) módszerét is

8. Válassz olyan kozmetikumokat és tisztítószereket, amelyek természetesek, nem ártanak sem neked, sem másnak. Mindig a lehetőségeidhez és az adott naphoz mérten próbáld a legjobbat kihozni magadból.


3. Természet és az állatok tisztelete

Ezt a pontot is belevettem a témába, mert tudom, hogy rajtunk kívül még nagyon sokan éltek aktív életet a szabadban, jógastúdión kívül. Biztos vagyok benne, hogy az erőszakmentesség rád is érvényes, de lehet, hogy nem is gondoltál még bele, hogy konkrétan miért.Idetartozik az, hogy hogyan viszonyulsz a természethez, hogyan viselkedsz vele, milyen a kapcsolatod az élőlényekkel (növényekkel és állatokkal egyaránt), mennyire támogatod állatokkal betanított műsorszámokat, saját örömödre használod az állatokat, vagy hagyod őket csak úgy élni?


4. Emberi kapcsolatok

Belegondoltál már esetleg abba, hogy az erőszakmentesség az emberi kapcsolatokban is jelen lehet, azon kívül, hogy fizikailag nem bántjuk egymást? Szerinted milyen egy erőszakmentes emberi kapcsolat?


Mint korábban említettem, az Ahimsa mentális és érzelmi szinten is megnyilvánulhat. Egy átlagos napon rengeteg emberrel kerülünk interakcióba. Vannak emberek az úton/boltban, munkahelyen kollégák, az utcában a szomszédok, van családod, otthon a párod, a gyermekeid. Mindenkivel érintkezel és ápolsz valamilyen kapcsolatot az aktuális helyzetedhez és lelkiállapotodhoz mérten. Biztosan ismerős a helyzet, amikor túl pattan egy húr, vagy elszakad a cérna, esetleg előkerülnek bántó gondolatok, vagy szavak is. Mint ahogyan a jógamatracon, úgy az élet ezen területén is gyakorolható az Ahimsa. Itt már nem szeretnék pontokba szedett tippeket adni, mert igen sokrétű a téma. Mindegyik pont akár egy külön bogbejegyzést is érdemelhetne, ezért inkább csak felsorolok néhány fogalmat gondolatébresztőnek, ami nekem eszembe jut. Minden fogalomhoz társítsd a saját gondolataidat.


Mit jelent számomra az Ahimsa az emberi kapcsolatokban?

Elfogadás. Tisztelet. Feltétel nélküli szeretet. Alázat. Egyenrangúság. Őszinteség. Megbocsátás. Pozitív gondolatok. Konfliktuskezelési módszerek, dühkezelés.


5. Önmagaddal való kapcsolat

Elérkeztünk önmagunkhoz, amivel kezdeni is lehetett volna a sort, de úgy gondoltam, hogy közelítsünk finoman a gyökerekhez.

Erőszakot ugyanúgy el tudsz követni önmagaddal szemben is, mint bármilyen más élőlénnyel szemben. Fizikálisan és mentálisan egyaránt. A fizikai ártást azt hiszem, hogy nem kell kifejtenem, de hogy a gondolatok szintjén hogyan tudunk ártani magunknak, abba szeretnék egy picit belemenni. Szintén csak gondolatébresztés céljából, mint a társas kapcsolatoknál, hiszen ezekre a kérdésekre is csak te magad fogod tudni a választ és önmagadon is csak te tudsz majd változtatni.


Milyen erőszakot tudunk elkövetni önmagunkkal szemben? Néhány példát szeretnék megemlíteni és megint nyugodtan egészítsd ki a saját gondolataiddal:

- Túl sok elvárás

- Elégedetlenség

- Megvetés

- Szégyenérzés

- Bűntudat

- Szorongás, félelem

- Panaszkodás

- Felelősség kiadása a saját kezedből, azt gondolva, hogy a világ érted működik, pont úgy, ahogyan te szeretnéd

- Másokat, vagy a körülményeket hibáztatni a veled történtekért


Ezek mind negatív gondolatok, amelyekre a tested valahogyan válaszolni fog. Például stressz formájában. A stressz megemeli a kortizol hormon szintjét, amely képes gyengíteni az emberi szervezet védekezőképességét, avagy az immunrendszert. Meggyengült immunrendszerrel pedig könnyebben megbetegedhetsz. Másrészt, ezek a negatív gondolatok gyakran kiérződnek az emberből, szebb szót nem találtam rá. Biztosan jártál már te is úgy, hogy volt melletted valaki, vagy beszélgettél valakivel és érezted azt a sok negatív energiát, amit áraszt. Lehet, hogy ilyenkor kellemetlennek is érzed az együtt töltött időt. Persze mind fektetünk valamennyi energiát negatív gondolatokba, ez egészen biztos, de a fontos itt is az, hogy ezt felismerd és törekedj a tőled telhető legjobbra. Törekedj a pozitív gondolatokra és a pozitív hozzáállásra. Az erőszakmentesség segít megtalálni a belső békét, segíti a szeretet áramlását és ez vezet majd el oda téged, hogy másokkal is békés interakcióba léphess, hogy másokkal is jól tudj működni. Minden Önmagadból indul, Te vagy a gyökere mindennek. Ha magadnak nem ártasz, másoknak sem fogsz.


+1 Várandósság-szülés-gyermeknevelés és a nem ártás

Számomra a várandósság és a szülés friss élmény, a gyermeknevelés meg aktuális, így hoztam nektek plusz egy pontot a témához. Ha nem aktuális éppen neked, nyugodtan átugorhatod.


Nálam a nem ártás elve várandósság alatt ösztönösen nagyon erősen jelen volt. Mi az első pillanattól kezdve emberként tekintettünk az akkor még csak pocakomban lévő kisfiunkra és emberként is viszonyultunk hozzá. Ez segített minket abban, hogy már magzati korban elinduljon köztünk az őszinte kommunikáció, a tisztelet és az együttérzés. Határozottan állítom, hogy a babáknak már ilyenkor is vannak érzelmeik és fájdalomérzetük. Ezeket a tényezőket figyelembe véve kértem, vagy nem kértem egyes vizsgálatok elvégzését, ezen elvek alapján választottunk helyszínt és kísérőket is a szüléshez. Így tudott létrejönni egy meghitt, békés, gyöngéd szülés és születés mindenki számára.


A szülészeti erőszak sajnos egy valóban létező jelenség, ezért lehetőség szerint ne add ki a felelősséget és az irányítást a kezed alól. Tájékozódj és informálódj mindenkor.Az aktuális egészségügyi állapothoz mérten mindenki, minden baba, minden nő és minden család megérdemli, hogy a szülés erőszak helyett egy életre szóló szép élmény legyen.De visszakanyarodva az eredeti témához, gyermeknevelésben is folytattuk azt, amit már magzati korban elkezdtünk. Továbbra is egyenrangú félként viszonyulunk gyermekünkhöz, nemcsak egymással beszélünk, hanem vele is, nemcsak egymástól kérünk bocsánatot, hanem tőle is. Megérdemli, hogy figyelembe vegyük az igényeit, ugyanakkor azt is, hogy ne közvetítsünk felé negatív hullámokat. Nekünk fontos, hogy a családban mindenki jól legyen. Igyekszünk biztosítani elegendő Én időt, Mi időt és Családi időt. Konzisztensek vagyunk a cselekedeteinkkel, és ami az egyik legfontosabb, ami talán először eszedbe jutott gyereknevelésben az erőszak kapcsán, hogy nem alkalmazzuk a fizikai erőszak eszköztárát.


Gyakran vagyunk tökéletlenek, gyengék, vagy dühösek, néha sírunk is, de minden nap törekszünk az Ahimsa elvek alapján a legjobbat nyújtani egymásnak és önmagunknak.


„Ha a helyes dolgot teszed, végül másokat is arra inspirálsz majd, hogy a helyes dolgot tegyék.”~Sri Chinmoy~

Szandi

107 megtekintés0 hozzászólás
LOGO MANDALÁS_vzöld-01.png
bottom of page